Taal

Door een beroerte (CVA), een hersentumor, een ongeval of een andere aandoening in de hersenen in de linker hersenhelft, kan een taalstoornis ontstaan. Dit wordt een afasie genoemd. Verbetering van deze taalproblemen kan optreden in de eerste drie tot zes maanden van het herstel. Er zijn verschillende soorten afasie. Afhankelijk van de soort afasie kunnen er problemen zijn met het begrijpen van gesproken taal en / of het spreken, het lezen en het schrijven.

Afasie zorgt vaak voor problemen in de communicatie. Degene met afasie begrijpt niet altijd wat er tegen hem wordt gezegd en / of diegene heeft moeite met het vinden van woorden of het maken van zinnen, waardoor de omgeving hem niet goed begrijpt. Daarnaast kan iemand met afasie ook problemen hebben met het lezen en schrijven.

Bij de logopedische behandeling wordt geleerd hoe de patiënt en zijn directe omgeving weer met elkaar kunnen communiceren. De directe omgeving van de patiënt krijgt voorlichting en adviezen. En het taalbegrip, spreken, lezen en schrijven van de patiënt worden getraind. Het kan zijn dat er uiteindelijk toch een ander communicatiemiddel nodig is.